Naše spletne trgovina uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Tako trgovina optimalno deluje.

Sprejemam piškotke    Več informacij

super7_1 super5_1 super1_1 super4_1

Košarica
0 artiklov - 0,00€

Vaša košarica je prazna!

Imunski sistem

Imunski sistem je obramba telesa pred nalezljivimi organizmi in drugimi vsiljivci. Z nizom ukrepov imenovanih imunski odziv. imunski sistem napade organizme in snovi, kateri vdrejo v telo in povzročajo bolezni.

Imunski sistem je sestavljen iz posebnih celic, proteinov, tkiv in organov, ščiti telo pred mikrobi in mikroorganizmi vsak dan. V večini primerov, imunski sistem opravi odlično nalogo za naše zdravje in ​​pri preprečevanju okužb. Ampak včasih lahko težave z imunskim sistemom privedejo do bolezni.

Glavne sestavine imunskega sistema vključujejo:

Bezgavke: Majhna, fižolu podobna struktra. Njihova vloga je proizvajati in shranjevati celice, katere preprečujejo infekcije in bolezni in so del limfnega sistema.

Bezgavke vsebuje tudi limfo, jasno tekočino, ki prenašajo celice na različne dele telesa. Ko se telo bojuje proti okužbi lahko bezgavke postanejo razširjene.

Vranica: Največji limfni organ v telesu, nahaja se na levi strani pod rebri in nad želodcem. Vsebuje bele krvne celice, ki se borijo proti okužbam ali boleznijo.

Vranica tudi pomaga nadzorovati količino krvi v telesu in odstranjuje stare ali poškodovane krvne celice.

Kostni mozeg: Rumeno tkivo v središču kosti proizvaja bele krvničke. To gobasto tkivo znotraj nekaterih kosti, kot na kolku in stegenski kosti, vsebuje nezrele celice, ki se imenujejo matične celice.

Limfociti: Te majhne bele krvne celice imajo veliko vlogo pri obrambi telesa pred boleznijo. Ločimo dve vrsti limfocitov, B-celice, katere omogočajo protitelesa za napad bakterij in strupov, in T-celice, katere pomagajo uničiti okužene ali rakaste celice. Ubijalke T-celice so podskupina T-celic, ki uničujejo celice, katere so okužene z virusi in drugimi patogeni ali drugače poškodovanimi. Pomagač T-celic pomaga določiti, kateri imunski odziv telo potrebuje za določen patogen.

Priželjc: To je majhen organ (prsna žleza) kjer T-celice dozorijo. Ta pogosto spregledani del imunskega sistema, se nahaja pod prsnico (in je oblikovan kot timijanov listov, od tod tudi latinsko ime: Timus), lahko sproži ali ohrani nastajanje protiteles, kar lahko dovede do šibkost mišic. Zanimiv je podatek da je timus nekoliko večji pri dojenčkih, raste do pubertete, nato pa se začne počasi krčiti in se pretvori/nadomesti kot maščoba, skladno s starostjo.

Levkociti: Ti bojevniki bolezni, bele krvničke prepoznajo in odpravijo patogene. So druga veja prirojenega imunskega sistema. Visoko število belih krvnih celic imenujemo levkocitoza. Med prirojene levkocite se vključujejo tudi fagociti (makrofage, nevtrofilci in dendritične celice), mastocite, eozinofilci in bazofilci.