Naše spletne trgovina uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Tako trgovina optimalno deluje.

Sprejemam piškotke    Več informacij

super7_1 super5_1 super1_1 super4_1

Košarica
0 artiklov - 0,00€

Vaša košarica je prazna!

Kaj je rak?

"Rak" je izraz, opredeljen v skupini različnih bolezni, razlikujejo se po vrsti in lokaciji, imajo pa eno skupno stvar: nenadzorovana rast celic.

V normalnih okoliščinah število in rast vseh naših celic nadzoruje naš mehanizem. Toda, ko se krmilni signali v eni od teh celic pokvari in njegov življenjski cikel postane moten, se celica deli in ločuje. To se nadaljuje nekontrolirano z množenjem teh celic in posledica tega je kopičenje nenormalnih celic. Masa celic se imenuje "tumor". Tumor je lahko benigne ali maligne vrste.
Benigni tumorji so ne-rakavi in ​​so redko smrtno nevarni. Ne širijo (metastaze) v druge dele telesa.
Maligni tumorji pa so rakaste tvorbe in se lahko razširijo na druge dele telesa. Ko se maligni tumor razširi se maligne celice odlomijo in potujejo skozi krvni obtok limfnega sistema v drugih mestih v telesu, da bi se tam vstalili in množiti ali metastazirali, posledica tega je novi nastali tumor, imenovan sekundarni tumor ali metastaza. Ime za nastali rak se odraža glede na njegov izvor, čeprav se je razširil na druge dele telesa. Na primer, če se je rak prostate razširil na jetra, se imenuje metastazni rak prostate.

Kako se rak razvije?

Rak se začne, ko ena normalna celica postane rakava. To se zgodi, kadar nekaj zmoti celico DNK, spremenijo se navodila za življenjski cikel celice. Eden ali več različnih dejavnikov tveganja lahko prispeva k motenju delovanja celice.